Sıkça Sorulan Sorular
Herhangi bir kazaya karışıp onarım gören aracın, ikinci el piyasa fiyatına göre değer kaybetmesidir. Araç iyi bir biçimde tamir edilse dahi değerinde düşüş olur.
Trafik kazasının tek taraflı olarak yapılması halinde araç değer kaybı tazminatı alınamaz.
Kusur araç değer kaybında en önemli unsurlardan bir tanesidir.Değer kaybına sebep olan sürücü kusursuz olduğunu ispat ederse sorumluluktan kurtulacaktır. Ayrıca kusur oranına göre tazminat belirlenecektir.
Araç mahrumiyet bedeli talebiyle kusurlu araç sürücüsü veya sahibine başvurulması gerekir.
Hasarlı aracın onarımı sırasında, orijinal parçalar yerine yan sanayi, eşdeğer veya ikinci el parçalar kullanıldığında, hasar farkı olarak adlandırılan orijinal parça ile kullanılan parça arasındaki mali fark ortaya çıkar. Ayrıca, bu farka orijinal parça fark bedeli de denilmektedir.
Hasarlı aracın eksper raporu incelendiğinde ve hasar farkı tespit edildiğinde, onarımı yaptırılan sigorta şirketinden bu farkın karşılanması için talepte bulunma hakkınız vardır. Talebinizi iletmek için sigorta şirketine ihtarname veya yazılı başvuru yapabilirsiniz; ancak, bu aşamada genellikle dava açmanız gerekebilir.
Trafik kazası sonucunda aracın bakım ve onarım sürecinde kaldığı veya araçta meydana gelen hasar nedeniyle makul sürede tekrar araç alınması gereken durumlarda, zarar gören kişi araç yoksunluk tazminatı (Araç Mahrumiyet Bedeli) talebinde bulunabilir. Ancak, bu tazminat talebi genellikle araç sahibi veya aracı kullanan kişi tarafından yapılmalıdır.